23/04/2012

Hårtap i Norge är lika vanligt som i Sverige

by   |  sent email to author

Den absolut vanligaste orsaken till håravfall eller hårtap på norska, hos män är ärftligt håravfall, även kallad ”manliga hårmönster” eller ”vanlig” skallighet. Orsaken till detta är ganska klar och utredd under många år. Det orsakas av effekterna av det manliga hormonet dihydrotestosteron (DHT) om genetiskt känsliga hårsäckar hårbotten hår. Denna känslighet för DHT finns främst i hårsäckar som befinner sig i fronten, toppen, och krona i hårbotten (snarare än ryggen och sidorna) skapar ett typiskt och lätt identifierbara mönster som beskrivs av Norwood i hans klassificering av manligt håravfall. Hårtap är lika utbrett i Norge som håravfall är i Sverige och det finns inga individuella skillnader mellan länderna.

Filed under at 10:16 and
Add a comment »


Comments are closed.